martes, 25 de febrero de 2014

dimecres 29 gener 2014


Penjar d'un fil.

Notícia a "Noticíes 12" de TAC 12 Televisió


clik aquí   dimecres 29 gener 2014

Article publicat en "Encontres", suplement cultural del "Diari de Tarragona". 

Publicat el dissabte 22 de febrer de 2014.

 


 

 

 

jueves, 20 de febrero de 2014

PENJAR D'UN FIL
TINGLADO 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona
del 24 de gener al 23 de març de 2014

Em tornat a l'exposició "penjar d'un fil". 
Us presentem un vídeo, i unes quantes fotos més. Espero que us agradi.


VÍDEO

http://youtu.be/Uxx-m5gse-4 
miércoles, 5 de febrero de 2014

PENJAR D'UN FIL

TINGLADO 2 del Moll de Costa del Port de Tarragona
del 24 de gener al 23 de març de 2014


Dolors Puigdemont presenta al Tinglado 2 una instal·lació d’instal·lacions. Set realitzacions dels darrers cinc anys que tenen un fil de continuïtat i indaguen en diferents espais d’un territori compartit. Al territori podríem dirli: l’energia, l’aura simbòlica del cos, l’habitat o la natura. En els seus treballs es refereix als arbres, a l’aigua, a l’aire, al moviment, a l’alè de vida, a la força gairebé invisible del cos humà que s’articula des de la geometria i s’arrecera a les cases de l’ànima. En el seu treball tria de diferents tècniques: pintura, escultura, assemblatges, instal·lacions, fotografia, vídeo, música, per explorar i donar corpus visual i material als seus pensaments i les seves intuïcions. És fàcil connectar amb aquestes obres que ens parlen de cultura i tradició ancestral, dels boscos, dels rius, dels arbres i de sabers primordials i màgics; en fi, d’humanisme.
Per si ho voleu veure més clar, us diré que un dels seus pensaments de capçalera és aquesta sentència de Gandhi: Gairebé tot el que realitzi serà insignificant, però és molt important que ho faci.
 
Assumpta Rosés


Cossos, 2009

Bosc daurat, 2012
Arbres i pintura daurada. 3,50 metres de diàmetre

Arbres al vent, 2013
Trons, fils, fluorecents i malla galvanitzada. 3,00 x 2,00 x 3,00 metres


La Casa del Riu
Estança de teles de llí treballades i pintades, 3,30 x 3,30 x 3,30 metres.
Vídeo de l’aigua amb fills, fulles i branques

Vestits de vent i ombres, 2014
Malla galvanitzada, motors i llum

Merkaba en record de Hilma af Klint
 Instal·lació al Palau Falguera (Sant Feliu Llobregat)
novembre 2013, (dins l'exposició "Diàlegs")
vídeo:
Fulles i fils
 
Biblioteca Pública Iu Bohigas (Edifici Coma-Cros)
 (Carrer Sant Antoni, 1. 17190 Salt)
Desembre 2013 

 
M'agrada i em motiva exposar a la biblioteca del poble de Salt aquest any 2013. En aquest any que estem recordant Espriu i que "fent via”, hem "mirat aquesta terra".
Veig memòries, fils i telers, llibres i biblioteques. Al carrer sento clams de justícia i independència, sensibilitat i no violència.
Gandhi deu estar amb nosaltres.
Recordo algunes frases del Bapu que subscric amb entusiasme:
 


Gairebé tot el que realitzi serà insignificant, però és molt important que ho faci. 
Més que els actes dels dolents, m'horroritza la indiferència dels bons. Cascada d'idees (urna 33x33 cm)

Saviesa del treball de les dones (urna 33x33 cm)

Escriptura oriental (urna 33x33 cm)

Escriptura en horitzontal (urna 33x33 cm)

Fulles del canyissar del rec (urna 33x33 cm)

lunes, 3 de febrero de 2014C O S S O S
CAN GINESTAR, SANT JUST DESVERN. 14.02.13 - 14.04.13
Cossos entre sol i terra.
Jo rodo, tu rodes, ell roda, tots rodem.
Partícules rodant de manera multidireccional
i en diferents freqüències.
Sota la llum, els fluxos de les més denses,
projecten ombres que multipliquen
les geometríes sobre el terra.
 
Una interpretació de COSSOS, de Dolors Puigdemont
 

L'obra creativa de Dolors Puigdemont mai no deixa de produir un estímul sensorial, estètic, i, molt menys encara, mai no deixa de provocar un estímul per pensar. En això consisteix el gran art: dispara la imaginació i eixampla el coneixement en tantes dimensions.

Partim de la pròpia cosmovisió a l'hora de situar-nos davant d'una obra d'art. Per aquest motiu, en la contemplació meravellada de la mostra Cossos, aquestes figures etèries, aèries, mòbils i lluminoses que són una representació artística dels camps electromagnètics que configuren el nostre cos, una imatge molt viva anava sorgint del meu pensament: l'Àngel, o Home o Dona de Llum, o Naturalesa Perfecta, segons Hermes i que Sòcrates recull en la seva filosofia, així com la via espiritual del sufisme l'hereda de Zaratustra.

I què és aquest Àngel, Home o Dona de Llum, o Naturalesa Perfecta? En ser-li preguntat, diu Sòcrates que Hermes va respondre: És l'entitat espiritual (o celestial, Àngel interior) del filòsof, entitat que està unida al seu astre, la que governa el filòsof i li obre els ulls a la saviesa, li ensenya el que és difícil, li revela el que és just i li suggereix les claus per obrir les portes (del misteri), ja sigui en la vigília o en somnis.

En llenguatge modern, pres de la psicoanàlisi junguiana, diríem que aquest Àngel, Home o Dona de Llum, o Naturalesa Perfecta, és el nostre Jo Superior, entitat lluminosa, mòbil, aèria, etèria, i que la ciència més avançada explica a través dels camps electromagnètics. En definitiva: som nosaltres mateixos segons la nostra veritable naturalesa; és a dir, en estat pur, incontaminat, com devíem ser abans de l'Exili del Paradís, segons el relat bíblic de la Caiguda en el Temps i en la Història per part dels humans.

Podríem veure aquesta entitat lluminosa com tot allò bell, bo i veritable que contenim i que podem irradiar. Podem imaginar figuracions d'aquesta entitat de llum (i diria que eterna, si s'és creient) que som. Amb la seva imaginació lliure i inspirada, Dolors Puigdemont ha creat unes figures que transparenten aquesta llum, i que ara ens invita a compartir a través de la mostra Cossos.

Teresa Costa-Gramunt
Gener de 2013Pintar l'aire  

La fragilitat i la força d'una energia que mai no s'atura té com a suport l'espai de Can Ginestar. Vols pintar l'aire, l'èter, la llum..., tots aquells elements subtils que es desprenen del moviment i són el reflex de les ombres dels cossos, perquè el més important és el procés i l’única cosa real és que tot es mou. Fluir, traslladar les sensacions del cos, reflexa la mobilitat de la pròpia experiència personal i com el coneixement t'ha portat a generar xarxes neuronals lluny de la cultura que divideix o separa. De la mateixa manera que no podem separar el flux de les coses en elements aïllats, tampoc no es pot separar la percepció del món dividint, una manera d'entendre errònia que hem arrossegat fins al naufragi del sentit.

Són molts anys, Dolors, d'observar el teu viatge per la vida; de com has anat del més tangible cap a tot allò que no es pot tocar amb les mans. Visualitzes coses diferents en funció del moment en el què vius, em deies fa uns dies en el taller, però és la sensació de l'energia quan s'expandeix en el cos el que em va fer pensar en Malèvitx quan reflexiona sobre el procés creatiu. Ell ens diu que "per traduir la seva sensació del món, el pintor no posa a punt el color i la forma abans de que sorgeixi en la seva imaginació la llum que ha sentit" i és aquesta correspondència de la llum amb la sensació el que provoca una suma d'elements energètics diferents amb totes les variants dinàmiques incloses. L'existència visual és un fet que no es pot dividir perquè tan sols desapareixen o canvien les coses, perquè "la percepció dels fenòmens de l'univers no pot fer-se tan sols a través de les seves línies formals, sinó de manera exclusiva a través de la sensació de la seva essència"1.

Actuar des de la pròpia experiència t'ha fet sentir com la matèria i la ment són el mateix, trobant aquell camí que -segons el bioquímic Joan Dispenza- ens permet accedir a la lucidesa de com allò "físic és metàfora de lo psíquic", a la relació promíscua on tot està relacionat. Ell ens diu com el que sembla sòlid (la matèria), conté "abismes de buit", perquè "en l'àtom, entre els electrons i el nucli, hi ha immensitats de buit... O sigui, les rajoles de la matèria estan buits"2.

Si observem el cercles del terra de Can Ginestar on estan penjats aquests volums transparents de malla galvanitzada, veurem com es mouen i interactuen les ombres en moviment, però la càmera -a través de les projeccions i les pantalles de vídeos- s'encarrega de substituir l'ull humà per complementar la percepció múltiple, de la mateixa manera que, sota la llum, els Cossos projecten els diferents tipus de flux per multiplicar les geometries sobre el terra. Cal destacar la importància d'aquestes ombres mòbils, escàpoles, dins l'exactitud de les formes, les geometries sagrades, la ciència, les energies i, en definitiva, la intel·ligència còsmica de la vida. Els volums transparents es mouen en l'aire, com nosaltres dins el nostre cos, com la terra sobre el seu eix de rotació, com tots els elements de l'univers, uns dins dels altres i, quan giren, s'espongen mentre la llum pinta d'ombres l'espai.


Glòria Bosch  

1. Kazimir Malévich, Escritos, Madrid, Editorial Síntesis S.A, 2007. pàgs. 530-537
2. Entrevista de Víctor-M. Amela amb Joe Dispenza, dins la secció “La Contra”, Barcelona, La Vanguardia, 14 d'agost de 2007
      


 
Enllaç al blog municipal de Sant Just Desvern:
http://desverncultura.wordpress.com/2013/02/26/cossos-2013-natura-i-espai-1986/

Vídeo general de la sala:
http://www.youtube.com/watch?v=ma81BFp195M

Altres vídeos:
http://www.youtube.com/watch?v=3VAlyfTRoW0   Currículum


Dolors Puigdemont, neix a Amer, Girona. Actualment viu al Baix Llobregat i a la Vall d'en Bas.
Es llicenciada en Pintura per la Facultat de Belles Arts de Barcelona.


Exposicions individuals

2014
"Penjar d'un fil". Tinglado 2, Tarragona
2013
"Cossos". Can Ginestar, Sant Just Desvern (Barcelona)
2013
"Fulles i fils". Salt (Girona)
2011
“Batecs i Fluxos”. Les Bernardes. Salt (Girona)
2010
"Arbre d'aigua". Instal·lació a la 10a Exposició de Flors. Les Bernardes. Salt (Girona)
2009
"Columnes de Talia". Espai Maragall. Gavà (Barcelona)
2009
"Vida d'aigua". Palau Falguera. Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)
2008
“Caladís”. Galeria Eude. Barcelona. Cat.
2006
"Mar Blanca". Museu d'Art Modern. Tarragona. Cat.
2006
"Obertures". Galeria Antoni Pinyol. Reus
2003
"Boscos de la Vall de Sant Just". Casa de Cultura de Sant Just Desvern. Barcelona. Cat.

"Fils d'aigua". Galeria Eude de Barcelona. Cat.
2001
"Vestit per Laura". Instal·lació a New-Art 2001. Barcelona.
2000
"Bosc de fils". Jardins del Museu. Museu d'Art. Girona.

"Estances IV". Quatre estances i un vestit per l'ànima". Museu Tèxtil i d'indumentària. Barcelona.
1999
"Alè - hýle". Expoart Galeria Angela Rodeja. Girona.

"Arbor Intrat". Galeria Eude. Barcelona. Cat.
1998
"Bany de Color". Instal·lació a New-Art 98. Barcelona.
1997
"Pilars de l'Alba" Galeria Eude de Barcelona. Cat.

"Anirem a l'Hotel". Instal·lació a New-Art 97. Barcelona.
1996
"Fulles". Galeria Expoart. Girona.
1995
"Germen i Fluxos". Galeria Eude de Barcelona. Cat.
1993
Cicle-recicle". Torre Vella de Salou.
1989
"Arbres de la Vida ". Galeria Gloria de Prada de Barcelona. Cat.
1988
Inici". Casa de Cultura de Sant Just Desvern. Barcelona.

"Gemes 88". Capella de Sant Roc de Valls. Cat.

"Flors i Aigua". Sala d'Art Empordà de Palafrugell. Girona. Cat.
1987
Paisatge i Arrels". Galeria d'Art de Reus.

"Gemes". Casa de Cultura de Quart de Poblet. València.
1986
"Natura". Escola Taller d'Art de Reus. Cat.

"Natura i Espai". Casa de Cultura de Sant Just Desvern. 


Exposicions col·lectives


2013
"Diàlegs". Palau Falguera, Sant Feliu de Llobregat (Barcelona)
2012
"La ferida lluminosa". Palacio Ducal de Medinaceli (Soria)
2012
"La ferida lluminosa". Espai Betulia, Badalona.
2011
"La ferida lluminosa". Museu de Valls. Tarragona.
2011
"Arbres" Can Ginestar. Sant Just Desvern (Barcelona)
2011
"Mirades de dona". Robert Brillas, Esplugues de Llobregat (Barcelona)
2010
"Proyecto Genero 3". Espace Cultural Ample. Barcelona. Cat.
2010
"Paisatges extranyats". Universitat de Barcelona. Barcelona. Cat.
2009
"Projectes i avantprojectes. Apunts d'obra no realitzada". Factoria Cultural Coma-cros. Salt (Girona)
2007
"Rising messenger". Museo Textil de Terrasa i Barcelona.

12 Trienal de Lothz. Polonia. Cat.

"Dones construint cultura". Can Ginestar. Sant Just Desvern (Barcelona). Cat.
2006
“Arquitecturas somiades”. Galeria Nomésart. Girona.
2006
“El paper com espai íntim”. Cal Negre. Sant Joan Despí (Barcelona)
2006
“De porta a porta”. Galeria Nomésart. Girona.
2005
"De lluna a lluna". Galeria Només art. Girona.
2004
Col·lecció Testimoni de la Caixa. Pamplona. Cat.
2003
"Vestit per Laura". Arco 2003. Galeria Eude. Madrid. Cat.
2002
Le Salon du Printemps. Galeria Eude. Montréal. Canada. Cat.
  
"Mostra d'artistes de Sant Just Desvern". Horb am Neckar. Alemania.
2001
La ciutat il·luminada. Instalació: "Arbre de llum". Estació d'atobusos. Museu de Valls. Tarragona. Cat.
  
"Ianua arboris". Kunstköln 2001. Galeria Eude. Colonia. Alemania. Cat.
  
Col·lectiva Expoart. Galeria Àngela Rodeja. Girona.
  
"Papers a Eude". Galeria Eude. Barcelona. Cat.
2000
"Ianua Arboris". Arco 2000. Galeria Eude. Madrid. Cat.

"Papierbalkon". Kunstmarkt 2000. Galeria Eude. Dresden. Alemania.

Kunstköln 2000. Galeria Eude. Colonia. Alemania.
1999
"Abstracció intimista de l'espai". Casa Elizalde de Barcelona.

Kunstmarkt Dresden. Galeria Eude. Dresden. Alemania.
1998
Primera mostra Sant Jordi d'obra sobre paper. Aula de Lletres. Barcelona.

Col·lecció Testimoni de la Caixa. València. Cat.
1997
"Abstraktion - Intimität - Raum". Galeria Ausstellung Malerei. Berlín. Cat.

"Tres propostes". Galeria Eude. Barcelona.

Col·lecció Testimoni de La Caixa. La Coruña. Cat.
1996
Arco 96. Madrid. Galeria Eude. Cat.

"Abstracció intimista de l'espai" Aula de Lletres. Barcelona.

New-Art 96. Barcelona. Galeria Eude..

Col·lecció Testimoni de La Caixa de Barcelona. Oviedo. Cat
1995
Exposició del Fons d'Art del Museu de Valls.

"Un món en pau, un art en llibertat". 50 aniversari de les Nacions Unides. Casa Elizalde de Barcelona.
1993
Exposició del Fons d'Art de l'Ajuntament de Salou.
1991

"Natural Versus Artificial", sis artistes a la Galeria d'Art Gloria de Prada de Barcelona.
1986

Obra selecccionada al XXV Premi Internacional de Dibuix Joan Miró. Barcelona.
1974
Facultad de Belles Arts de Barcelona.